Nordlingska lägenheten

 

Brändö kommun har mestadels av 2017 behövt Nordlingska Lägenheten för boende från servicehuset Solkulla under tiden det har pågått renovering av den gamla delen. Renoveringen av Solkulla beräknas vara färdig inom november månad
Vi inviger Nordlingska Lägenheten för eget bruk igen när Nordlingska Lägenhetens renovering blir färdig i januari.

 

 

"Varje människa är unik"

Varje människa är unik men vi har alla samma behov av att bli sedda och bekräftade. Behovet växer i svåra situationer, sjukdomar, kriser och andra livsavgörande förändringar. I sådana situaioner kan det vara viktigt att ha en plats för rekreation- re-kreation = återskapa - där man får vila, återhämta sig och tänka över sin situation. Rekreationen ger möjlighet till en sund balans mellan vila och aktivitet. En vistelse i stillhet, med hemkänsla och värme och i närheten av naturen, gör att man kan slappna av och få igång de läkande processerna. Detta  påskyndar återhämtningsförmågan. Vid Nordlingska lägenheten i Brändö finns även möjlighet för anhöriga att ta del av rekreatonen.

Om du eller din anhörig eller hela familjen vill komma för rekreation till Nordlingska Lägenheten så kontakta gärna oss med dina frågor.

 

Vår broschyr (pdf)


Citat från en av våra patienter

En vecka på Brändö! ... Varför det?!? Vad gör man i Brändö, så långt borta.

Det är inte många från fasta Åland som ger sig ut i skärgården när badvattnet är kallt och regnet och stormarna avlöser varandra. Det skall finnas ett gott skäl till resan.

Målet för en veckas vistelse på Brändö kan tex. vara Nordlingska lägenheten på Solkulla. Mitt i Brändö by. Med Affären i Finnvik, Trixies cafe, Nabbens hamn, kyrkan med sin fina hamn, skolan med sina fina banor i skogen för promenader och löpning etc. Allting på promenad avstånd. Nordlingska lägenheten har nu i två års tid erbjudit rehabilitering och rekreation för människor i behov av hjälp. Denna lägenhet består av två rum och badrum, samt en stor veranda. Och dessutom finns en bastu tillgänglig för klienten.

Jag kan bara konstatera att lägenheten fungerar perfekt för en människa som behöver komma till lugn och ro. Under min sjukskrivning har jag inte hittat min egen inre ro. På psyk får jag olika terapier och nu var jag egentligen mogen för att själv försöka hitta mej själv. I Nordlingska lägenheten kan man vara tillsammans med sig själv. Att vakna på morgonen och se dagen gry utanför fönstret, öppna veranda dörren och lyssna till fåglarnas prat, höra vindens sång i träden och vara totalt ensam. Detta att vara totalt ensam fastän personal finns i huset, ger en stor trygghet. Jag kan välja att vara social eller att vara ensam. Så fort sjukdomen ger akuta besvär finns sjukskötare till förfogande som med sitt professionella arbetssätt ger lindring och tröst åt en sjukling. På grund av min svåra smärtproblematik fick jag komma i kontakt med denna professionella del av Nordlingska lägenheten, som ort för rekreation och rehabilitering. Nästa gång jag tillbringar en tid i Brändö skall jag förbeställa massör och fotvård. Känner på mej att då kan min kropp ta emot hjälp. Nu orkade den bara vara, med några få korta promenader. Och nästa gång skall jag ta med lite DVD filmer som jag inte hunnit se, apparaten i lägenheten är modern med bra ljud och bild kvalitet. Att få vän, partner, barn eller annan anhörig på besök går bra. Sovplats finns och mat får man från Solkullas kök. Maten är mycket god husmanskost och vill man ta en promenad till byns matservering så går det också bra.

För en veckas rekreation rekommenderar jag varmt Nordlingska lägenheten. Att gå sjukskriven och känna att man inte riktigt får tag i sig själv, kan bero på vardagens ”måsten”. I Brändö kan man koppla bort alla ”måsten”. Rekommenderar att inte ta med någon dator. Med datorn följer många ”måsten”. Att känna att jag gör vad jag kan där jag är just nu, känns skönt. Jag har aldrig varit här där jag är nu, sjuk och orkeslös. Jag kan inte veta hur det är, men jag kan prova att göra det bästa av situationen. Och att tillbringa en tid i Nordlingska lägenheten på Brändö är guld värt. Tack!

vardilivet ref

 

Kontaktpersonen till Nordlingska Lägenheten är:

Sjuksköterska Elisabeth Forsman

tel 04573442772

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

eller

verksamhetsledare Raili Hake

tel. 0408346465

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.